Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Jasmijn Parels een goede keuze
Wat zijn Jasmijn Parels?
Jasmijn Parels is een heerlijke lichte groene thee met de natuurlijke aroma van jasmijnbloemen.
Deze aroma is verkregen door een parfumeringstechniek waarbij jasmijnbloemen bij de theebladeren worden gelegd om hun aroma's te laten samenkomen.
Na de keuring van de jasmijnbloemen worden deze gemengd met de groene theebladeren, die reeds de eerste verhittingsproces hebben ondergaan en in vorm zijn gebracht.
Nadat de jasmijnbloemen hun aroma hebben afgegeven worden de oude bloemen vervangen door nieuwe bloemen. Dit proces herhaalt zich vijf tot zeven keer. In deze thee zijn maar liefst twee kilo bloemen per kilo jasmijn thee verwerkt.
Een Jasmijn Parel is een opgerolde takje van het theeplant, de Camellia Sinensis. Zo'n takje bestaat uit de knop en de twee jongste bladeren, die tot een pareltje zijn gevormd. Het pareltje is dondergroen, maar vaak is het witte dons van het knopje ook te zien.
De traditie om jonge theebladeren op te rollen tot kleine parels is in Fujian ontstaan in de tiende eeuw. De oorspronkelijke benaming was 'dragon-phoenix ball' thee.
Eind jaren tachtig werd jasmijn thee ontzettend populair waardoor ook de handel hierin sterk toenam.
Nu is het zo dat deze parels minder volume innemen en minder makkelijk breken dan losse theebladeren. Al snel werd jasmijn thee geproduceerd met deze 'dragon-phoenix ball'-techniek en aangeboden als Jasmine Pearls, Dragon Eye Pearls en varianten van deze namen.
Jasmijnbloemen worden gebruikt om jasmijn thee en Jasmijn Parels te maken
In de derde eeuw na Christus werd jasmijn meegenomen vanuit Perzië. Oorspronkelijk waren de bloemen vooral bedoeld voor decoratie. Maar later tijdens de Zuidelijke Song dynastie (1127-1279) werd de techniek ontwikkeld om thee te parfumeren met deze bloemen.
Omdat jasmijnbloemen alleen in de nacht openen, worden de bloemen 's ochtends geplukt en tot de nacht in een koele omgeving gezet. Wanneer ze bijna openspringen worden de bloemen naar verhouding samengevoegd met de gedroogde en verhitte theebladeren, zodat de bladeren de jasmijnaroma kunnen opnemen.
Zodra de jasmijnbloemen al hun aroma's hebben afgegeven, worden ze verwijderd en worden de theebladeren weer vermengd met nieuwe jasmijnbloemen.
Nadat de thee geparfumeerd is worden de theebladeren nog eenmaal verhit om de laatste vocht afkomstig van de jasmijnbloemen te verdrijven. Soms tref je gedroogde jasmijnbloemen tussen de jasmijn thee.
Dit is echter geen indicatie van de kwaliteit van de thee. In tegendeel, bij de beste jasmijn thee zijn de bloemen zorgvuldig gescheiden van de theebladeren. De kwaliteit van de jasmijn thee wordt bepaald door de kwaliteit van de groene thee en de parfumeringstechniek.
Wat is groene thee?
Alle theeën worden gemaakt van de bladeren van de camellia sinesis. Voor groene thee worden vaak de jongste bladeren geplukt. Vrijwel direct na het plukken worden de bladeren verhit om de fermentatie binnen de theebladeren te stoppen. Hierdoor blijven de bladeren groen.
De verhitting kan door de bladeren onder de zon te leggen, door te stomen, door te verhitten in een oven of door te 'roerbakken' in een wok. Tijdens de verhitting of meteen erna worden de bladeren soms in een bepaalde vorm gebracht. De groene thee longjing zijn platgedrukte bladeren, bij biluochun worden de bladeren gekruld. En bij Jasmijn Parels wordt een takje, het knopje met de twee jongste bladeren, tot een pareltje opgerold.
Daarna worden de theebladeren verder gedroogd zodat de thee geschikt is om voor langere tijd bewaard te worden.
Andere theeën, oolong thee, pu'er thee en zwarte thee, zijn gefermenteerde theeën en hebben een andere kleur. Witte thee verschilt van groene groene thee doordat deze witte thee niet verhit is maar meteen goed gedroogd wordt.
Hoe zet je Jasmijn Parels?
Jasmijn Parels is een van de toegeeflijkste theeën. Een lekkere kopje of theepot jasmijn thee zetten lukt altijd. Als de thee te sterk is dan kan gewoon heet water toegevoegd worden. Als de thee te slap is dan voldoet een langere trektijd.
– gebruik zes tot negen Jasmijn Parels per persoon, of schep gewoon een theelepel Jasmijn Parels in een glas of theepot.
– gebruik heet water van tussen de 80 en 90 °Celsius. Bijna kokend water kan ook, maar schenk dan het glas of theepot eerst halfvol. En vul dan later aan met de rest van het water. De gemiddelde temperatuur van een halfvol glas of theepot is waarschijnlijk rond de 90 °C.
Nadeel van een hoge temperatuur is dat de oplosbare stoffen in de theebladeren snel vrijkomen cq de thee wordt snel sterk. Maar omdat het glas halfvol is en daardoor de temperatuur snel daalt, is de thee spoedig op drinkbare temperatuur, en daardoor valt de sterkte van de thee vaak reuze mee. En mocht de thee toch te sterk zijn, dan kan je uiteraard meer water toevoegen.
Groene thee bevat vooral ongeoxideerde polyfenolen. Sterk gezet laat deze thee de tong enigszins samentrekken. Je kan dit vergelijken met rode wijn waar de tannines nog duidelijk aanwezig zijn en bij het drinken het slijmvlies laten samentrekken. Tannines zijn overigens polyfenolen. Als je niet zo goed tegen deze wrange smaak kan, vul het glas aan met heet water. En gebruik voor de volgende keer minder Jasmijn Parels.
Glas 1 : Er is net heet water in het glas gegoten. De Jasmijn Parels drijven nog.
Glas 2 : Na enige tijd komen de theebladeren los.
Glas 3 : Er zijn drie parels die nog niet zijn uitgekomen. De thee is inmiddels op drinkbare temperatuur. Ik kan langer wachten totdat de laatste drie parels ook ontvouwen, maar de thee begint sterk te worden. Dus, ik koos ervoor om de thee te drinken en eventueel de bladeren opzij te blazen.
Glas 4 : De foto is genomen direct nadat het glas is bijgevuld. De meeste bladeren zweven op de bodem. Een takje is eigenwijs en blijft omhoog drijven.
Maar...als een van de weinige groene theeën wordt jasmijn thee vaker in een theepot gezet. Hier in een Japanse eenpersoonstheepot.
Wat zijn de kosten van een glas Jasmijn Parels?
Afhankelijk van het aantal Jasmijn Parels dat gebruikt wordt ligt de prijs tussen de 11 cent voor de gunstigere grote verpakkingen en 22 cent voor de kleine verpakkingen. Dit zijn de kosten wanneer maar èèn keer thee wordt gezet met de parels.
Maar, het is een goede gewoonte om meerdere keren thee te zetten met deze theebladeren. Afhankelijk van de sterkte van de thee kan je naar voorkeur twee, drie en misschien zelfs vier keer bijvullen. Als je twee keer bijvult, en dus drie glazen haalt, dan dalen de kosten per glas naar tussen de 3,7 en 7,3 cent. Er zijn maar weinig dranken die gunstiger geprijst zijn.
Bij de afweging te kiezen voor Jasmijn Parels of een andere goede thee hoort het prijsaspect nauwelijks een rol te spelen. Zoals hierboven berekend is het kostenverschil per glas nauwelijks noemenswaardig, slecht een paar centen per glas. Kies voor Jasmijn Parels voor andere redenen, bijvoorbeeld voor de beleving, voor de smaak en voor de gezondheidsaspecten.
Waar past Jasmijn Parels goed bij?
Jasmijn thee hoort licht gezet te worden, althans als de thee te sterk gezet is dan heerst de 'groene thee-smaak' over de jasmijnaroma, en dat is jammer. Als lichte groene thee met een aangename geur past deze thee goed bij de Aziatische keuken en bij gerechten met veel geur en smaak, bijvoorbeeld bij pizza's en paella's, en bij gegrild vlees.
Jasmijn thee bevat relatief veel etherische oliën. Deze oliën helpen spijs te verteren en laten de vetten in het eten makkelijker oplossen. Chinezen drinken vaak jasmijn thee bij het dimsummen en tijdens maaltijden met seafood. Vanwege de verfrissende smaak wordt deze thee ook vaak na rijke maaltijden gedronken.
In Chinese restaurants wordt vaak jasmijn thee geschonken. Andere theeën die ook vaak geschonken worden zijn oolong shuixian en pu'er theeën, en de combinatietheeën pu'er met gedroogde chrysanten en jasmijn thee met gedroogde chrysanten.
Andere suggesties over waar Jasmijn Parels goed bij passen zijn welkom.