Chinese theeceremonie
Een van de traditionele onderdelen van een Chinese bruiloft is de theeceremonie. Het aanbieden van de thee tijdens de bruiloft is een traditie geworden sinds de zevende eeuw. Met het aannemen van de thee wordt symbolisch de bruid geïntroduceerd aan de familie van de bruidegom.
Presentatie van de thee
Traditierijke families hebben meestal een oude theeservies die speciaal voor de Chinese theeceremonie wordt gebruikt.
Een complete set bestaat uit een kleine theepot met vier theekommetjes: twee voor de bruid en bruidegom en twee voor degenen die op de stoelen komen te zitten. Traditiegetrouw wordt eerst met de ouders van de bruidegom de theeceremonie uitgevoerd, en op een latere moment met de grootouders en andere directe familieleden.
De thee is licht gezoet en soms zitten twee rode dadels en lotuszaden in de theekommetjes. Zoete thee brengt geluk en zorgt voor een goede relatie tussen de bruid en haar nieuwe familie. De rode dadels en lotuszaden in de thee symboliseren dat spoedig kinderen uit de huwelijk voortkomen.
Op de bruiloft is ruimte gemaakt waar de ceremonie kan plaatsvinden. Er staan twee stoelen en eventueel een bijzettafel. Op deze stoelen komen de personen te zitten aan wie de thee wordt aangeboden. Voor deze stoelen liggen twee kussens waarop de bruid en bruidegom kunnen knielen tijdens het aanbieden.
De volgorde is dat eerst de ouders van de bruidegom worden geëerd en daarna aflopend de oudste directe familieleden tot de jongere leden. Het nieuwe stel biedt de thee aan, soms met drie kleine buigingen (geen kowtows), en ontvangt rode geluksenvelopjes die met geld of met een klein sieraadje gevuld zijn.
De theeceremonie is een traditie, maar er is ruimte voor persoonlijke invullingen. Soms wordt gekozen om in een eerdere stadium een kleine theeceremonie te houden met de familie van de bruid. Tijdens deze ceremonie, meestal minder formeel, bedankt de bruid haar ouders en andere familieleden.
Gedurende deze belangrijke dag wisselt de bruid weleens van jurk. Voor de "gewone" theeceremonie wordt zeer vaak gekozen om traditioneel te kleden, een lange jurk die qipao genoemd wordt.
De theeceremonie op de eerste dag van het nieuwe jaar
De favoriete dag van kinderen! Op deze feestelijke dag (en de eerstkomende dagen) worden gelukswensen uitgesproken en hongpao's, rode geluksenvelopjes, uitgedeeld.
Dus vroeg opstaan, thee zetten en meteen thee aanbieden aan de ouders! Kinderen bieden de thee aan en brengen de gelukswensen over, de bekende gedichten van vier karakters. De ouders hebben de geluksenvelopjes klaarliggen en delen deze op hun beurt uit.
Ook deze theeceremonie verloopt volgens dezelfde stramien als de theeceremonie tijdens een bruiloft. Maar verloopt uiteraard luchtiger en in kleinere en huiselijke sfeer. De opdracht is zoveel mogelijk hongpao's verzamelen!
Nog een theeceremonie
Een theeceremonie zie je ook vaak in oude kungfufilms. In die films is meestal wel een scene te zien waarin een leerling thee aanbiedt aan een kungfumeester.
Soms vraagt de leerling om vergiffenis. Een andere keer vraagt de aanstaande leerling aan de meester om hem of haar te accepteren.
Het aanbieden van thee
Het aanbieden van thee is een belangrijke element in de Chinese cultuur. Hierboven zijn drie voorbeelden beschreven. Maar bij elk voorbeeld komen waarden naar voren als respect, acceptatie en dankbaarheid.
Hoe mooi is het om van iets eenvoudig als thee en iets alledaags als theedrinken zo te verweven in het cultuur.
Misverstand
Tea in China has a totally different history than that in Japan. Tea ceremony has never existed until it is constructed in recent years and the history of tea re-appropriated to suit the marketing needs of some. The term tea ceremony in China has been reduced to cheap sales gimmicks.", Leo Kwan, in
The true Chinese "Tea Ceremony"
Ik surf vaak op het internet en kom regelmatig Nederlandstalige websites tegen waarin de Chinese theeceremonie wordt behandeld. Een deel, voornamelijk websites van trouwfotografen, laat een goed beeld zien van wat een Chinese theeceremonie inhoudt. Een ander deel behandelt tot mijn verbazing een vorm van theezetten, die gegoten is met een mysterieus sausje.
Er bestaat een vorm van theezetten die ik "kungfuthee" of gongfucha noem. Het komt op neer dat de thee met veel aandacht en vaardigheden wordt gezet ten einde een mooie thee te verkrijgen. Maar er komen geen mystieke of rituele aspecten bij kijken. En er bestaan ook geen verplichte handelingen, zoals het spoelen van de teaware, het spoelen van de theebladeren, het warmhouden van de theepot, etc.. Deze handelingen mogen uiteraard wel uitgevoerd worden als dat tot lekkerdere thee leidt.
Het lijkt op dat andere websites een aangepaste vorm van kungfuthee laten zien. Dit is op zich niet zo erg, maar het is netjes om dit niet te verwarren met de Chinese theeceremonie.